Acasă Gătit
Categorie:

Gătit

Publicitate

În medie, dovlecelul se coace la cuptor timp de 20-30 de minute la o temperatură de 180-200 de grade (în funcție de grosimea dovlecelului feliat). Cu toate acestea, sunt posibile variații, în funcție de umplutură și de dimensiunea bucăților coapte. Să ne uităm la aceste cazuri speciale…

Cât de mult ar trebui să se coacă dovlecelul în cuptor în cercuri?
Feliile de brânză se coc aproximativ 20 de minute la 180-200 de grade.

 

Cercurile de dovlecei din făină sunt coapte în cuptor timp de 25 de minute la o temperatură de 180 de grade.

Dacă feliați dovleceii mai groși și îi așezați unul peste altul, va trebui să coaceți aproximativ 40 de minute la 220 de grade.

Câte minute ar trebui să coac întregul dovlecel în cuptor?
Un dovlecel mic va fi complet gătit în aproximativ 30 de minute la o temperatură de 200 de grade.

Va dura 25 de minute la 180 de grade pentru a coace dovleceii la cuptor în felii.

Cât timp ar trebui să coac dovleceii umpluți la cuptor?
Jumătățile de dovlecei (bărci) umplute cu carne tocată prăjită se coc aproximativ 30 de minute la 180-200 de grade.

Pagini: 1 2

Publicitate

Bețișoarele sunt folosite de aproximativ o treime din populația lumii! Vorbim despre rezidenți din China, Japonia, Coreea, Vietnam și alte țări din Asia de Est. Pentru ei, bețișoarele sunt cele mai comune și naturale tacâmuri. De ce mănâncă asiaticii cu bețișoare și nu cu furculiță sau lingură? Să vă spunem acum, dar mai întâi să ne „scufundăm” în istoria invenției bețișoarelor pentru o clipă…

Așadar, imaginați-vă: China antică (acum mai bine de 4 mii de ani), domnitorul chinez inventiv, dar flămând, Yu cel Mare, malul râului, o oală fierbinte cu carne și fără furculițe și cuțite în apropiere…

Potrivit legendei, Yu cel Mare a rupt pur și simplu două crenguțe dintr-un copac pentru a pescui o bucată de carne din cazan și a nu se arde. În acest moment, chinezii și-au dat seama că crenguțele sunt tacâmuri foarte convenabile și au început să folosească diferite tipuri de bețișoare în fiecare casă.

* Arheologii cred însă că bețișoarele au fost inventate mult mai devreme – acum aproximativ 9 mii de ani! Dar nu este atât de interesant.

Oricum, în China antică bețișoarele au devenit o parte importantă a culturii naționale și a tradițiilor culinare. Și de acolo, moda bețișoarelor s-a răspândit în țările vecine din regiune. Dar de ce chinezii încă mănâncă cu bețișoare? De ce japonezii nu vor renunța în niciun fel la bețișoare? Și coreeni și vietnamezi… La urma urmei, au trecut multe mii de ani!

 

Dar pentru că filozofia și cultura!
Bastoanele simbolizează dorința de armonie, respingerea cruzimii și agresiunii.

Conform filozofiei tradiționale chineze, cuțitele și furculițele simbolizează războiul și violența. Dar bastoanele întruchipează filosofia păcii și armoniei. Cele două bețe par să reprezinte yin și yang – două forțe opuse, dar complementare. O baghetă este pasivă și nemișcată, cealaltă este activă și mobilă. Împreună creează armonie, precum masculinul și femininul.

Gânditorul antic chinez Confucius credea că o persoană cu adevărat nobilă nu ar trebui să țină un cuțit pe masă, deoarece amintește de un abator și îl împiedică să se bucure de o masă în pace. Bastoanele, potrivit lui Confucius, corespund naturii pașnice a omului…

De ce se mănâncă bețișoare în toată Asia și nu doar în China?

De-a lungul timpului, japonezii, coreenii, vietnamezii și alte popoare au devenit, de asemenea, impregnate de filozofia chineză iubitoare de pace și de idealurile confucianiste, iar tradiția folosirii bețișoarelor a devenit nativă și pentru ei.

Aparent, atâta timp cât aceste învățături sunt vii și răspândite, tradiția de a mânca cu bețișoare în Asia va trăi.

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Pilaf nu este doar orez cu carne și morcovi, așa cum cred mulți oameni! Pilaf este o adevărată capodoperă culinară, pe care locuitorii din est o pregătesc și o servesc într-un mod special. Și o mănâncă, apropo, cu mâinile! Da, da, fără furculițe și linguri. Neigienic? Indecent? Secolul trecut? Nu vă grăbiți la concluzii. Uzbecii, tadjicii, kazahii și alți asiatici centrali au propriile motive pentru aceasta și chiar o întreagă tradiție. În acest articol, vă vom spune de ce uzbecii mănâncă pilaf cu mâinile (precum și tadjicii, Turkmenii, kirghizii, kazahii și alte popoare) și, de asemenea, vom răspunde la întrebarea de ce musulmanii nu ar trebui să mănânce cu mâna stângă.

Și da, știm că nu toți musulmanii nu mănâncă întotdeauna cu mâinile, dar această tradiție este încă vie și va fi transmisă din generație în generație pentru o lungă perioadă de timp, atrăgând atenția tuturor curioșilor.

De ce uzbecii mănâncă pilaf cu mâinile?

Această întrebare este atât simplă, cât și dificil de răspuns în același timp. Este simplu pentru că se pare că răspunsul se află la suprafață, dar este dificil pentru că mulți oameni nu înțeleg de ce uzbecii încă mănâncă pilaf cu mâinile (ca mulți musulmani).

Pentru oamenii moderni, este absolut clar că înainte toți oamenii mâncau cu mâinile, pentru că nu existau tacâmuri (linguri, furculițe și chiar bețișoare, deși bețișoarele sunt folosite în China de mai bine de 4 mii de ani). Dar asta a fost cu mult timp în urmă…

Dar de ce musulmanii (inclusiv uzbecii) încă mănâncă cu mâinile?

Musulmanii răspund la acest lucru foarte simplu-așa a mâncat Profetul Muhammad. Aceasta înseamnă că toți musulmanii ortodocși ar trebui să mănânce așa.

Orice altceva este speculație și o încercare de a-și justifica comportamentul în realitățile moderne. Chiar dacă uzbecii, kazahii, tadjicii sau alți musulmani spun că știința a dovedit asta și asta, nu ar trebui să o luați în serios. Principalul motiv pentru musulmani este de a imita profetul.

În același timp, cercetările științifice sugerează că a mânca cu mâinile este „mai profitabil” pentru fiziologia noastră decât a mânca cu o lingură sau o furculiță. Ideea este următoarea…

Consumul de pilaf cu mâinile este mai benefic pentru digestie, deoarece atunci când atingi mâncarea cu mâinile, senzațiile tactile de la vârful degetelor merg direct la creier. Și el, la rândul său, trimite un semnal către stomac pentru a aloca cantitatea potrivită de sucuri digestive. Ca rezultat, pilaf este digerat cu un bang!

În plus, musulmanilor li se recomandă să mănânce sedativ, să mestece bine, să nu apuce prea mult, să savureze fiecare bucată, fiecare bucată de orez… Și indiferent de modul în care îl priviți (atât prin credință, cât și prin știință), este corect, bun și util.

În ceea ce privește gustul… Când mănânci cu mâinile, pilaf pare mai gustos! Dacă vi se pare că nu există nicio diferență de gust, atunci nu mai luați în considerare această metodă de a mânca ceva rușinos și barbar. De îndată ce negativul dispare, se vor adăuga senzații plăcute de gust (verificate – nota autorului).

Principalul lucru este să mănânci doar cu mâna dreaptă (pentru că în Islam nu poți mânca cu mâna stângă) și să nu-ți lingi mâinile (și degetele) până nu termini să mănânci.

Important! Musulmanii devotați sunt foarte curați, acordă o mare atenție igienei și nu se așează la masă cu mâinile murdare. Prin urmare, toți ceilalți ar trebui să-și amintească acest lucru înainte de a se așeza la masă. Asigurați-vă că vă spălați mâinile înainte și după mese.

Pagini: 1 2

Publicitate

Dacă ați urmărit vreodată un film Indian sau un blog despre India, probabil ați văzut cum indienii apucă orezul și curry-urile cu mâinile pe ecran! Fără linguri și furculițe. Și mănâncă în așa fel încât să nu–i poți trage chiar de urechi… dar acesta nu este un truc de film, este o tradiție indiană de lungă durată să mănânci cu mâinile! Și nu în orice fel, ci respectând un întreg ritual. Pentru noi, care am fost obișnuiți cu linguri și furculițe încă din copilărie, acest lucru pare sălbatic. Dar pentru oamenii din India, aceasta este norma vieții, o tradiție veche de secole. În acest articol, vă vom spune de ce oamenii din India mănâncă cu mâinile lor (hindușii vă vor învăța dacă veniți să le vizitați) până acum…

Apropo, în India nu numai că mănâncă cu mâinile, ci și se hrănesc reciproc în același mod! Mai mult, aceasta este considerată o manifestare a îngrijirii și iubirii. Într-un cerc apropiat, desigur, dar totuși…

De ce mănâncă hindușii cu mâinile? În India și nu numai…
Există mai multe versiuni care explică foarte plauzibil de ce în India încă mănâncă cu mâinile (în ciuda progresului occidental, a cooperării strânse cu vecinii care mănâncă cu bețișoare, linguri și furculițe). Să vorbim despre cele principale…

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Zahărul a devenit o componentă cu adevărat omniprezentă în alimentele moderne. Se adaugă chiar și acolo unde nu ne așteptăm să găsim deloc un gust dulce. Ketchup – uri, sosuri, pâine, iaurturi, supe conservate, gustări sărate – producătorii adaugă zahăr la multe dintre aceste produse aparent neîndulcite pentru a îmbunătăți gustul, textura sau pentru a crește durata de valabilitate. Zahărul a pătruns chiar și în astfel de produse neașteptate…

Șuncă
De ce se adaugă zahăr la șuncă?

1. Îndulciți gustul. O cantitate mică de zahăr face gustul șuncii mai echilibrat și mai plăcut, ajutând la echilibrarea salinității.

2. Creați o culoare atractivă. Zahărul contribuie la formarea unei apetisante culori de șuncă maro aurie atunci când este afumat sau copt.

3. Îmbunătățiți textura. Zahărul reține umezeala în carne, face șunca mai suculentă și mai fragedă la gust.

4. Creșteți durata de valabilitate. Zahărul are un efect conservant, încetinește creșterea bacteriilor și a mucegaiului.

Cantitatea de zahăr adăugat variază în funcție de producător și rețetă. Prin urmare, dacă vă limitați aportul de zahăr, ar trebui să acordați atenție compoziției șuncii atunci când cumpărați.

 

Alimente pentru copiiDe ce se adaugă zahăr la alimentele pentru copii?

1. Îmbunătățirea gustului. Zahărul face alimentele mai dulci, ceea ce le place multor copii. Producătorii încearcă să ofere un gust atractiv, astfel încât copilul să fie mai dispus să mănânce.

2. Obiective tehnologice. În unele produse, zahărul este folosit ca hidratant, praf de copt, agent de îngroșare sau conservant pentru a îmbunătăți textura și a crește durata de valabilitate.

3. Formarea dependenței. Unii experți consideră că conținutul ridicat de zahăr din alimentele pentru copii învață un copil la un gust dulce de la o vârstă fragedă.

Excesul de zahăr din dieta unui copil este nesigur și crește riscul de obezitate, diabet, carii dentare și alte probleme. Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă limitarea consumului de zaharuri libere la 5% din conținutul caloric total al dietei copiilor.

Părinții ar trebui să studieze cu atenție compoziția produselor pentru copii și, dacă este posibil, să aleagă opțiuni cu un conținut redus de zahăr.

Pagini: 1 2 3

Publicitate