Bețișoarele sunt folosite de aproximativ o treime din populația lumii! Vorbim despre rezidenți din China, Japonia, Coreea, Vietnam și alte țări din Asia de Est. Pentru ei, bețișoarele sunt cele mai comune și naturale tacâmuri. De ce mănâncă asiaticii cu bețișoare și nu cu furculiță sau lingură? Să vă spunem acum, dar mai întâi să ne „scufundăm” în istoria invenției bețișoarelor pentru o clipă…
Publicitate
Așadar, imaginați-vă: China antică (acum mai bine de 4 mii de ani), domnitorul chinez inventiv, dar flămând, Yu cel Mare, malul râului, o oală fierbinte cu carne și fără furculițe și cuțite în apropiere…
Potrivit legendei, Yu cel Mare a rupt pur și simplu două crenguțe dintr-un copac pentru a pescui o bucată de carne din cazan și a nu se arde. În acest moment, chinezii și-au dat seama că crenguțele sunt tacâmuri foarte convenabile și au început să folosească diferite tipuri de bețișoare în fiecare casă.
* Arheologii cred însă că bețișoarele au fost inventate mult mai devreme – acum aproximativ 9 mii de ani! Dar nu este atât de interesant.
Oricum, în China antică bețișoarele au devenit o parte importantă a culturii naționale și a tradițiilor culinare. Și de acolo, moda bețișoarelor s-a răspândit în țările vecine din regiune. Dar de ce chinezii încă mănâncă cu bețișoare? De ce japonezii nu vor renunța în niciun fel la bețișoare? Și coreeni și vietnamezi… La urma urmei, au trecut multe mii de ani!
Dar pentru că filozofia și cultura!
Bastoanele simbolizează dorința de armonie, respingerea cruzimii și agresiunii.
Conform filozofiei tradiționale chineze, cuțitele și furculițele simbolizează războiul și violența. Dar bastoanele întruchipează filosofia păcii și armoniei. Cele două bețe par să reprezinte yin și yang – două forțe opuse, dar complementare. O baghetă este pasivă și nemișcată, cealaltă este activă și mobilă. Împreună creează armonie, precum masculinul și femininul.
Gânditorul antic chinez Confucius credea că o persoană cu adevărat nobilă nu ar trebui să țină un cuțit pe masă, deoarece amintește de un abator și îl împiedică să se bucure de o masă în pace. Bastoanele, potrivit lui Confucius, corespund naturii pașnice a omului…
De ce se mănâncă bețișoare în toată Asia și nu doar în China?
De-a lungul timpului, japonezii, coreenii, vietnamezii și alte popoare au devenit, de asemenea, impregnate de filozofia chineză iubitoare de pace și de idealurile confucianiste, iar tradiția folosirii bețișoarelor a devenit nativă și pentru ei.
Aparent, atâta timp cât aceste învățături sunt vii și răspândite, tradiția de a mânca cu bețișoare în Asia va trăi.